RECEPCIJSKA MIZA – PRIMER ZGODBE

ZAMISEL

Ta primer zgodbe predstavlja vse, za kar se podjetje zavzema. Skupaj z oblikovalcem Alexandrom Purcellom Rodriguesom so ustvarili edinstven, a hkrati zelo zapleten koncept.

Namen je bil ustvariti mizo iz masivnega bloka, vendar bi bila teža previsoka, saj bi se gibala okoli 2.5 ton. Poleg tega bi bila vgradnja zelo zahtevna zaradi omejene nosilnosti.

Skupaj z oblikovalcem so se domislili, da bi uporabili light-weight tehniko, ki jo uporabljajo na projektih za jahte. Upoštevati je bilo treba veliko vidikov, in sicer od priprave načrta pa vse do vgradnje. Tehnološki oddelek podjetja Hotavlje, ki ga sestavlja 12 posameznikov, je trdo delal na pripravi natančnih načrtov in modelov, ki so stranki zagotovili najboljšo predstavo o tem, kako naj bi bil končni izdelek videti.

Prvi 3D-modeli, prejeti od oblikovalca, ki so služili kot izhodišče projekta

IZDELAVA

Tako kot pri ostalih projektih je podjetje Hotavlje uporabilo vrsto računalniško nadzorovanih strojev z visoko hitrostjo in natančnostjo. Poglavitni del vsakega izdelka pa je vedno ročna dodelava, ki je značilna za visoko kakovost slovenskega podjetja. Za nemoten potek dela mora biti komunikacija med tehnologi in delavci v proizvodnji zelo močna, saj je pri tem treba upoštevati vsako podrobnost.  Odstopanje končnega izdelka od načrtov je +- 0,5 mm, kar kaže na to, da ni prostora za napake.

Načrti, ki jih delavci v proizvodnji prejmejo od tehnološkega oddelka, so vedno natančno pripravljeni in vsebujejo vse pomembne informacije, ki so potrebne za začetno fazo

Z uporabo light-weight tehnike daje kamen vtis masivnega izdelka, dejansko pa je sestavljen iz več panelov s kamni. Podjetje Hotavlje je znano po svojih internih postopkih, zato so tehnologi lahko razvili rešitev, izdelano po meri.

Jedro izdelka je izdelano iz različnih materialov in je prekrito s kamnom. Za marsikoga bi lahko to predstavljalo težavo, vendar zagotovo ne za spretne kamnoseke podjetja Hotavlje. Po tem ko je oblikovalec potrdil risbe in predloge, ki so temeljili na sprejetem materialu, je bil naslednji korak izgradnja podstrukture.

Podstruktura je bila izdelana iz kombinacije lesa in jekla, ki je morala omogočati zadostno nosilnost in pri temu še vedno ostati čim lažja

Debelina kamna je bila le 5 mm, prilepljena s posebnim sistemom satovja, s ciljem da bi se žile med seboj čim bolj ujemale

KONČNI IZDELEK

Ustvarjanje takih edinstvenih kosov je vedno izziv, a tudi po končani izdelavi, se delo še ni zaključilo. Recepcijska miza je bila pripravljena na transport, zaradi česar je bilo treba izdelati poseben zaboj, ki bi lahko prenesel vse možne okoliščine med prevozom do končnega cilja. Ko je bilo to urejeno, je naslednji in končni korak bil vgradnja. V podjetju radi rečejo: »Prepričani smo, da je kakovost končnega izdelka odvisna od dveh dejavnikov: kako ga izdelaš in kako ga vgradiš, slednji pa zagotovo šteje 30 %«. Zato pri vgradnji določenega izdelka vedno predvidijo vsako podrobnost in sprejmejo vse potrebne ukrepe.

Iz izračunane teže 2.5 ton in s pomočjo light-weight tehnike ter posebne podstrukture je podjetju Hotavlje uspelo ustvariti ta kos, ki tehta manj kot 300 kg. Ta enkratna miza sedaj krasi pisarno zasebne stranke v Londonu

Nazaj na blog