Piškotki

Upravljavec spletne strani je MARMOR HOTAVLJE, družba za obdelavo kamna, d.o.o. Hotavlje 40, 4224 Gorenja vas (v nadaljevanju: MARMOR HOTAVLJE, d.o.o. ali upravljavec); telefon: 04 507 0000 e-pošta: info@m-h.si.

 

Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni ter ne vsebujejo nobenih podatkov, s katerimi bi lahko ugotovili vašo identiteto.

Večina brskalnikov piškotke samodejno sprejema. Če jih ne želite sprejemati, lahko to določite v naših nastavitvah piškotkov, s klikom na nastavitve ali v nastavitvah brskalnika.

 

Zakaj so piškotki potrebni

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Uporaba spletnih piškotkov je v spletni produkciji običajna in zaželena. Z njo je namreč omogočena višja raven storitev, kot uporaba spletne trgovine, preprečevanje pretiranega prikazovanja oglasnih pasic in podobno. Brez uporabe piškotkov tudi ne bi bilo mogoče meriti obiskanosti spletnih strani.

Nekateri piškotki so nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem, ko se ostali shranijo le, če se tem strinjate. V nadaljevanju so napisana tudi navodila, kako lahko posamezne piškotke odstranite s tem, da kliknete na povezavo brskalnika, ki ga uporabljate.

V primeru, da imate že shranjene piškotke, bodo po zavrnitvi ti piškotki ostali, vendar se ne bodo shranjevali novi. Po preteku časa veljavnosti piškotka bodo le-ti tudi odstranjeni.

Piškotke lahko glede na njihovo funkcijo in namen razdelimo v štiri kategorije: bistveni piškotki, izvedbeni piškotki, funkcionalni piškotki, piškotki za namene trženja.

 

Bistveni piškotki

Bistveni piškotki so potrebni, da lahko krmarite na spletnem mestu in uporabljate njegove funkcije. Brez teh piškotkov funkcionalnosti ni mogoče zagotoviti, na primer da so dejanja, izvedena med obiskom (npr. vnos besedila), ohranjena, tudi ko krmarite med posameznimi stranmi spletnega mesta.

 

Funkcionalni piškotki

Funkcionalni piškotki omogočajo spletnemu mestu shranjevanje že zagotovljenih podrobnosti in uporabniku ponujajo izboljšane, bolj osebne funkcije. Funkcionalni piškotki se na primer uporabljajo za omogočanje zahtevanih funkcij, kot je predvajanje videoposnetkov. Ti piškotki zbirajo anonimne informacije; na drugih spletnih mestih ne morejo slediti vašemu krmarjenju.

 

Izvedbeni piškotki

Izvedbeni piškotki zbirajo informacije o tem, kako se uporablja spletno mesto – na primer katere strani odpre obiskovalec najbolj pogosto in ali prejema sporočila o napakah s strani. Ti piškotki ne shranjujejo nobenih informacij, ki dovoljujejo identifikacijo uporabnika. Zbrane informacije bodo združene in bodo zato analizirane v nepripisljivi obliki do določene osebe. Ti piškotki se uporabljajo izključno za izboljšanje delovanja spletnega mesta in s tem uporabniške izkušnje.

Piškotki za namene trženja

Piškotki za namene trženja se uporabljajo za pridobivanje oglasov, ki so pomembni za določene uporabnike in prilagojeni njihovim interesom. Uporabljajo se tudi za omejitev pogostosti pojavljanja oglasa in merjenje učinkovitosti oglaševalskih akcij. Registrirajo, ali ste obiskali spletno mesto ali ne. Te informacije se lahko posredujejo tretjim osebam, na primer oglaševalcem. Piškotki za izboljšanje stika s ciljno skupino in oglaševanje so pogosto povezani s funkcijami strani tretjih oseb.

 

Piškotki uporabljeni na naši spletni strani

Ime piškotka Opis piškotka in njegov namen Trajanje Izvor
Lastni piškotki
viewed_cookie_policy Funkcionalni piškotek ki je namenjen hranjenju uporabnikove privolitve o uporabi piškotkov. 60 dni Lastnik spletnega mesta
ga_activated Funkcionalni piškotek ki je namenjen hranjenju uporabnikove privolitve o uporabi piškotkov. 60 dni Lastnik spletnega mesta
Analitični piškotki
__utma Analitični piškotek. Potreben za razlikovanje med uporabniki in sejami. 2 leti Google Analytics
__utmb Analitični piškotek. Beleži nov obisk uporabnika ali sejo. 30 minut Google Analytics
__utmc Analitični piškotek. Beleži  čas trajanja obiska strani. Do zaprtja brsklanika Google Analytics
__utmz Analitični piškotek. Shrani vir prometa ali oglaševalsko akcijo, ki hrani informacijo, kako je uporabnik dosegel stran. 6 mesecev Google Analytics
__utmv Analitični piškotek za shranjevanje spremenljivk po meri. 2 leti Google Analytics
Sistemski piškotki / Nujni piškotki
Pll_language Piškotek, potreben za zaznavanje jezika, ki uporabniku nastavi pravilni prevod strani glede na izbran jezik 1  leto Lastnik spletnega mesta
Wp_woocommerce_session_ID Piškotek, potreben delovanje spletne trgovine z unique ID-jom, uporabljen za različne funkcije trgovine kot so košarica, order remember itd. 2 dni Lastnik spletnega mesta
1P-JAR Piškotek, potreben za delovanje googlemap servisa in za povezavo do geo lokacije 30 dni Lastnik spletnega mesta

 

Podajanje in odvzem soglasja za posamezne vrste piškotkov

Uporabnikom ponujamo možnost, da se odločite o sprejetju ali zavrnitvi posameznih piškotkov. Če boste soglasje za piškotke dali, pa si boste kasneje premislili, ga lahko kadarkoli naknadno odvzamete na enak način, kot ste ga podali.

 

Onemogočanje piškotkov z nastavitvijo brskalnika

Večina brskalnikov ima že samodejno nastavljeno samodejno sprejemanje piškotkov. Seveda že večina brskalnikov omogoča, da si lahko uporabnik sam nastavi način shranjevanja piškotkov. S tem, ko onemogočite piškotke, spletna stran ne bo delovala pravilno oziroma bodo njene funkcionalnosti onemogočene.

Navodila za omogočanje nastavitev lahko najdete tukaj:

 

Onemogočanje Google Analytics piškotkov

Za preprečitev nalaganja piškotkov Google Analytics si lahko prenesete dodatek za brskalnik: Vtičnik za preprečevanje nalaganja Google Analytics piškotkov

 

Pravice iz naslova obdelave in varstva osebnih podatkov

Vse informacije v zvezi z vašimi pravicami, pravnimi podlagami, nameni in roki hrambe osebnih podatkov ter načinom obdelave osebnih podatkov, si lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.