POTOVANJE SKOZI PROSTORE PODJETJA

KAMNOLOM

Kamnolom je srce podjetja in razlog za njegov obstoj. Že 300 let se prebivalci Hotavelj učijo novih postopkov in tehnik kamnoseških spretnosti. Svoje znanje so predali prihodnjim generacijam, ki imajo sedaj vse potrebno znanje za izkoriščanje neskončnega potenciala kamna. Poleg tega je njihovo kamnoseško znanje tudi eden od razlogov, da je podjetju uspelo vzpostaviti trdne odnose z največjimi dobavitelji kamna po vsem svetu (v Italiji, Španiji, Franciji, na Portugalskem, v Indiji, Afganistanu, na Kitajskem itd.). V podjetju se že desetletja učijo o novih vrstah kamna z različnimi tehničnimi značilnostmi, zato so postali podjetje, na katerega se drugi vedno znova obračajo za nove ideje in rešitve.

Podzemlje kamnoloma, kjer težki stroj izvaja svoj prvi rez

GALERIJA

Poleti leta 2020 so v podjetju zaključili velik projekt gradnje novega skladiščnega in proizvodnega prostora. Skladiščeni materiali tako niso izpostavljeni zunanjim dejavnikom, kot so denimo podnebne spremembe in vremenske razmere, kar pomembno prispeva k dolgoročni kakovosti materiala.
V tem prostoru je tudi poseben razstavni salon, namenjen strankam, ki obiščejo sedež podjetja. Tam si lahko ogledajo resnične mojstre, ki izpopolnjujejo še zadnje podrobnosti najbolj zahtevnih projektov, oči pa si lahko spočijejo tudi na številnih visokokakovostnih skulpturah, razstavljenih v salonu.

Notranjost galerije, kjer so razstavljeni najbolj luksuzni materiali

V skladišču hranijo tudi masivne bloke. Preden lahko mojstri začnejo z obdelavo kamna, morajo velik blok razrezati na manjše kose, ki jih nato skenirajo s skenerjem SlabVision. Ta služi kot orodje za pripravo risb za stranke. S pomočjo tega postopka si stranke lahko predstavljajo, kako bo videti končni izdelek, še preden se naredi prvi rez.

Rezanje masivnega bloka na manjše plošče je najbolj zamudno, a hkrati tudi najenostavnejše opravilo v proizvodnem postopku

Plošče skenirajo z orodjem SlabVision, rezultat pa nato pošljejo stranki v odobritev

STROJNA DELAVNICA

V tej delavnici se proizvodni delavci osredotočajo na prvi korak v postopku, tj. oblikovanje kamna do določene stopnje, drugi stroji pa medtem poskrbijo za prve faze poliranja in UV-obdelave, preden se začnejo poznejše faze postopka.

Postopki se odvijajo pod budnim očesom njihovih vodij

DELAVNICA ZA ROČNO DODELAVO

V tej delavnici ni težkih strojev, saj se v njej osredotočajo na najmanjše podrobnosti, ki poskrbijo za resnično popolnost izdelka. Vodje proizvodnje in ekipe v tem prostoru delajo izključno na jahtnih projektih in skrbijo za skladnost z vsemi predpisi, ki jo nato potrdijo še izvajalci in ladjedelnice. Spretnosti, ki so potrebne za doseganje kakovosti, zahtevane v jahtni industriji, ni mogoče doseči brez ustreznega znanja, predanosti, skupinskega dela in vztrajnosti.

Pogled na celotno delavnico

GLAVNA DELAVNICA

Ta delavnica je največja izmed vseh, v njej pa se strojni postopki prepletajo s postopki ročne dodelave. V sebi pa skriva še nekaj več. Ker so preskusi ustreznosti v tem poslu bistvenega pomena, stranke obiščejo podjetje in preverijo kakovost dela mojstrov, preden se material odpošlje na lokacijo projekta. Zato delavnica vodi tudi v dodatni šotor, postavljen izključno v ta namen.
V tej delavnici so stroji, ki opravljajo različne naloge. Stroj CNC običajno proizvaja masivne kose ali unikatne kose pohištva, stroj WaterJet pa je namenjen tanjšim kosom in pripravi materiala za postopek ročne dodelave.

Eden od treh strojev CNC v delavnici

Ves dan obratujeta dva stroja Waterjet. Ti stroji so za postopke v tej industriji ključnega pomena, prihranijo pa tudi veliko časa. Najpomembnejši del pa sledi takoj za tem

Omenili smo že, da je posebna delavnica namenjena ročni dodelavi jahtnih projektov. Če se osredotočimo še na druge, kopenske projekte, kot so denimo unikatni kosi pohištva in umetnine, pa mojstrovine nastajajo v glavni delavnici. Čeprav je podjetje Marmor Hotavlje zelo dejavno v različnih segmentih, glavno dejavnost podjetja predstavljajo jahte. Zato je pomembno poudariti, da so poslovne enote podjetja razdeljene na dve področji: jahtno in kopensko industrijo.

Mojstri, ki dodajajo še zadnje podrobnosti skulpturam, izdelanim iz hotaveljskega marmorja

PISARNE

Pisarniška zgradba se nahaja v središču prostorov podjetja. V pisarnah, ki zavzemajo dve nadstropji, pod eno streho dela 10 različnih oddelkov. Oddelke, ki so bolj vpeti v vsakdanje delovanje podjetja, med seboj povezuje odprti prostor. Vodstveni, računovodski in kadrovski oddelek delujejo v ločenih pisarnah, drugi oddelki pa skupaj (nabava, proizvodnja in montaža, prodaja in kalkulacije ter oddelek za vodenje projektov in tehnologijo).

Notranjost je zasnovana iz različnih plasti hotaveljskega marmorja, ki predstavlja edinstvene barvne različice materiala, na steklu pa so v podjetju želeli poudariti svoje korenine

TERASA

S to zgradbo je povezana tudi čudovita terasa v najmirnejšem kotičku podjetja. Dekor je izdelan izključno iz hotaveljskega marmorja, prikazuje pa vse mogoče načine površinske obdelave materiala, od štokanja do brušenja in klesanja. Prostor je v prvi vrsti namenjen dogodkom in sestankom, zaposleni pa se na strehi v delovnem času lahko tudi naužijejo miru in tišine.

Z gozdom obdana terasa nudi prepotreben mir in pozitivno energijo

RAZSTAVNI SALON

Tu se zaposleni zberejo med internimi sestanki in pogovori o trenutnih in prihodnjih projektih, novih dogodkih in splošnih novicah s področja industrije. Pomembno je, da si med seboj izmenjajo dragocene informacije glede vsakega projekta, saj lahko le tako podjetje ustrezno ukrepa, poišče primerne rešitve in pripravi smernice za bodoče ukrepe v podobnih situacijah (tehnično izjemno zapleteni material lahko denimo povzroči številne težave, ko odkrijejo ustrezna orodja in tehnike obdelave, pa iz problema nastane rešitev).
Poleg tega je razstavni salon namenjen tudi različnim predstavitvam za obiskovalce, ki jih v podjetju Marmor Hotavlje vsako leto organizirajo veliko, namenjene pa so osnovnošolcem in srednješolcem, potencialnim kupcem, partnerjem, izvajalcem in drugim.
Razstavni salon pa si ne zasluži tega imena, če se v njem ničesar ne razstavlja. Zato so tla v celoti izdelana iz hotaveljskega marmorja, ki predstavlja korenine podjetja, na stenah pa obiskovalce pričaka svojevrstna knjižnica najbolj priljubljenih materialov po vsem svetu. V salonu so na ogled postavljene tudi unikatne skulpture, ki so jih predstavili na sejmu Dubai International Boat Show in ki ponazarjajo širok obseg dela podjetja.

Skulpturo iz koral na mizi so v sodelovanju s podjetjem DKT Artworks izdelali leta 2018 ob 70. obletnici podjetja, predstavlja pa številne poti, ki so jih morali v podjetju prehoditi, da bi prišli do svojega današnjega položaja

Nazaj na blog