CHELYS – EKSKLUZIVNA SKULPTURA

Thomas Mercer, Marmor Hotavlje in Winch Design s ponosom predstavljajo plod svojega najnovejšega sodelovanja, časomerno skulpturo Chelys, ki združuje umetnosti pomorskega kronometra, klesanja kamna in oblikovanja jaht.

Umetnina je bila razstavljena na štantu Marmor Hotavlja na nedavnem Monaco Yacht Showu

Winch Design s sedežem v londonskem okrožju Barnes je eden od najuglednejših oblikovalskih ateljejev, ki se ukvarja z oblikovanjem luksuznih jaht. Leta 1986 sta ga ustanovila oblikovalec luksuznih jaht Andrew Winch in njegova žena Jane, podjetje pa se je v preteklih 30 letih nezadržno razvijalo. Oblikovalski in arhitekturni atelje Winch Design se osredotoča na notranje in zunanje oblikovanje jaht, viziji svojih strank pa doda še lastno domišljijo in s posvečanjem posebne pozornosti kakovosti ter podrobnostim zagotavlja neopisljive in resnično edinstvene rezultate.

 

Podjetje Thomas Mercer, ki je bil ustanovljen v Londonu leta 1858, je večen sinonim za pomorski kronometer, časomer, ki so ga izumili za določanje zemljepisne dolžine na morju. Danes družba prizadevno in ponosno ohranja tradicijo britanskega urarstva ter izdeluje ekskluzivne pomorske in namizne kronometre, ki krasijo notranjost najimenitnejših jaht in rezidenc.

 

Podjetje Marmor Hotavlje, ki ga vodi družina Selak, je eno od vodilnih podjetij za obdelavo kamna na svetu. Leta 1721 so prebivalci majhne slovenske vasice Hotavlje odkrili bogastvo, ki se je skrivalo v njihovih gorah, in izklesali svoj prvi kamen. Tako se je začela bogata tradicija, ki od ene generacije kamnosekov do druge prenaša znanje, veščine in ljubezen do njihove obrti. Leta 1948 so se delavnice ob vznožju kamnoloma pridružile podjetju Marmor Hotavlje, ki je ponosno na svojo zgodovino in dediščino ter ki svojo odličnost obenem izkazuje ob sodelovanju v številnih mednarodnih projektih.

Vsak detajl kamnitega dela Chelysa je bil ročno narejen, kar ga naredi še bolj unikatnega kot je

Ivory onyx školjka iz masivnega dela skupaj s časovnico in podstavkom

Beseda »Chelys« izhaja iz latinske oblike izvirne starogrške besede »χέλυς« (želva), ki pomeni glasbeni instrument, izdelan iz školjke, katere konveksna oblika spominja na obliko tega imenitnega kronometra. Homerjeva himna, posvečena Hermesu, pravi, naj bi Hermes blizu praga hiše svoje matere našel želvo ter se odločil izprazniti njeno lupino in tako izdelati resonančno ohišje instrumenta s sedmimi strunami, ki naj bi bil obenem tudi prva lira starih Grkov.

Kronometer odlikuje redko merjenje enega impulza na nihanje, kar se odraža v edinstvenem tiktakanju, ki ga sestavlja en glasen in en tišji zvok in ki je za priložnost izjemno primerno

IZJAVE PODJETIJ

Andrew Winch, ustanovitelj in kreativni direktor istoimenskega ateljeja, pravi:

 

»Valovite in prefinjene linije skulpture Chelys so izrezljane iz oniksa vrste »ivory onyx«, poldragega naravnega kamna z brezmadežnim kristalnim ozadjem, po katerega strukturi se prelivajo črte, ki spominjajo na valove. Ime kamna izvira iz starogrške besede »ὄνυξ« (noht), saj legenda pripoveduje, da je Kupid nekega dne Veneri, ko je ta spala, s konico puščice postrigel nohte, ki so jih nato rojenice (tri Zevsove hčere) spremenile v kamen, da ne bi bilo nikdar mogoče uničiti delov telesa nobenega izmed bogov. Že od davnih časov ta redki, dragoceni kamen velja za izjemno prestižnega. Skulpturo, ki meri 44 x 39 x 22 cm in ki tehta 25 kilogramov, so s pomočjo izjemno natančnega postopka ročnega kamnoseštva brezhibno izdelali umetelni mojstri podjetja Marmor Hotavlje.«

 

»V čast nam je, da smo lahko pri tem navdušujočem projektu sodelovali s podjetjema Thomas Mercer in Winch Design,« pravi Tomaž Selak, generalni direktor podjetja Marmor Hotavlje. »Kamnoseštvo in izdelovanje natančnih urarskih izdelkov sta sicer že sama po sebi umetnost, prava umetnina pa nastane, ko umetnik na popolnoma unikaten način združi eno ali več umetnosti in ji tako prida simbolično, neprecenljivo vrednost. S skulpturo Chelys je Andrew Winch dokazal svoj edinstveni umetniški talent, saj je najprej zasnoval idejo za dovršeno skulpturo iz oniksa, ki je že sama po sebi umetniško delo, nato pa jo je z navdihom združil z gibanjem kronometra, jo tako popeljal še dlje in ji podelil dokončni status urarske skulpture.«

 

Z ohišjem, ki ga je navdahnil mitološki glasbeni instrument, je moralo tudi gibanje odražati njegovo veličino, pri čemer melodija ni nobena izjema. Kot vsak mehanizem iz ateljeja Thomas Mercer se tudi novi kaliber TM8004 ponaša z nujnimi specifikacijami pomorskega časomera, ki vključujejo tudi posebni urni mehanizem, ki deluje na vzmet. Mehanizem, poznan tudi kot kronometrski urni mehanizem, odlikuje redko merjenje enega impulza na nihanje, kar se odraža v edinstvenem tiktakanju, ki ga sestavlja en glasen in en tišji zvok in ki je za priložnost izjemno primerno.

 

Med druge prefinjene podrobnosti tega natančnega časomera spada tudi eliptično ravnovesje, ki omogoča toplotno kompenzacijo, ter čudovit verižni pogon. Urarski ekvivalent brezstopenjsko nastavljivega menjalnika hitrosti izenači pojemno silo vzmeti udarne igle in v mehanizem dovaja vedno konstantno količino energije. Ko sila pojema, se veriga premakne z vrha na dno stožca in tako poveča vzvod, ki poskrbi za enakomeren navor.

 

Gibanje poteka v notranjosti cevnega ohišja, izdelanega iz naravnega kristala, ki z vseh strani omogoča pogled na notranje delovanje, ki ga je tako moč občudovati v celoti. Elegantna odprta številčnica še poudari zapleteno delovanje gibanja, kamniti podstavek pa se do popolnosti ujema z ohišjem iz oniksa. Kazalci so izdelani iz jekla in ročno dodelani s tehniko popuščanja.

 

Alessandro Quintavalle, generalni direktor podjetja Thomas Mercer, pravi: »Resnično smo počaščeni, da lahko ponovno sodelujemo s svetovno priznano blagovno znamko, kakršna je Winch Design, in skupaj z njimi ponovno ustvarimo skulpturo, ki pooseblja etos lepote, edinstvenosti in popolne simetrije.  Chelys po uspehu neprimerljivega pomorskega kronometra Nautilus koncept urarske skulpture popelje na naslednjo stopnjo s pomočjo svetovno priznanih mojstrov podjetja Marmor Hotavlje, s katerimi smo raziskali neskončne možnosti, ki jih ponuja kamen.«

 

Skulptura Chelys, ki predstavlja resnično unikaten poklon urarstvu, oblikovanju in kamnoseštvu, je bila predstavljena na sejmu »Monaco Yacht Show 2019«, ki je nedvomno vodilni dogodek v industriji luksuznih jaht

Nazaj na blog